Takisolering | Vad är takets isolering? | Allt du behöver veta (2018)

Reading Time: 4 minutes
8 min read
5/5 - (1 vote)

Takisolering är en bra investering och förr eller senare kommer ditt hus att behöva det för att uppnå den mest effektiva värmen och en minskning av värmekostnaden. Speciellt i äldre hus är taket isolering och isolering i allmänhet en god investering, eftersom dessa hus kan ha en föråldrad och försämrad isolering som inte fungerar på rätt sätt. Anledningen till att takisoleringen är extra effektiv beror på att värmen stiger upp.

Den högsta punkten på ett hus är taket, och isoleringen kan därmed bidra till att minska värmeförlusten och istället använda värmen mer effektivt i vardagsrummet. DEA rekommenderar att som en husägare väljer att takisolera, detta är delvis pågrund av miljön men också för konsumentens egen budget, vilket förutsätter att de kostnader som kommer med takisolering kommer att löna sig inom 5-6 år beroende på taket storlek.

Ungefär isolering för att hålla värmen inne i huset hellre än att låta det rinna ut i sanden och du därmed skruvar allt upp för golvvärme, radiator eller annan värmekälla och därmed ”eld för fåglarna.”

Genom att isolera taket kan du också ge din värmepump en bättre chans att bli effektiv. Vad som än är luft till luft, luft till vatten eller landskapsarkitektur, är det meningsfullt att ha ett välisolerat loft.

Titta på videon här om takets isolering

Välja rätt takisolering

Det finns två sätt att isolera och oavsett vilken metod du använder, måste 300-400mm isolering tillämpas. Dessa två metoder har sina fördelar och nackdelar. Den första metoden är att blåsa isoleringsgranuler, blåser granulat med en fläkt, detta kan endast göras av proffs. För en vind, är granulatet särskilt effektivt eftersom det ligger i ett tätt skikt och faller in i alla sprickor och springor, så du garanterat täcker alla platser där det kan vara kallt. Dessutom kan granuler blåsas på befintlig isolering. Rent ekonomiskt, så är den här metoden den billigaste metoden om du vet att du vill att proffs ska göra jobbet.

Den andra metoden är att du kan lägga ett lager isoleringsmattor / isoleringsbatterier / isoleringsvalsar. Dessa mattor finns i många olika storlekar, så det är enkelt att anpassa ditt eget loftutrymme. Dessutom är de också relativt lätta att hantera eftersom mattorna inte ger kallt utrymme. Därför behöver du inte nödvändigtvis en professionell att göra jobbet. Om du väljer detta blir det den dyraste lösningen. Om du väljer att lägga det själv är det den billigaste lösningen att få taket isolerat.

Om du redan har isolering som inte fungerar korrekt, men är i gott skick, lämna det här på plats, gammal isolering är vanligtvis 100 mm. Om den gamla isoleringen är fuktig, hålen, krökt eller på annat sätt förstörd, torka den ut och byt ut den med en ny isolering.

Hur mycket material ska användas – och vilket material?

Börja med att mäta hur stor rummet är – hur många m2. Du måste använda 1,2 pack 100m isolering per. m2 takyta. Det vill säga om taket är 100 m2 måste du köpa 120 paket. Detta beror på att det finns 2,5 m2 isolering i ett paket med 100 mm tjocka isoleringsmattor. Detta innebär att per. m2 måste du använda 0,4 paket.

Men vilket material ska du använda? Det finns många olika typer av material och du är i tvivel, så kontakta en professionell eftersom de kan berätta för dig vilket material som är rätt för dina behov. De två mest klassiska materialen är mineralull och plast. Dessa två material är de vanligaste. De har båda en högisoleringseffekt.

Mineralullens fördel är att det är lätt att arbeta med och kan hålla upp till 1000 grader av värme, det vill säga det kan hålla för eld en stund. Nackdelen med detta är att den rivs när den kommer i kontakt med huden och kan därför vara obekväm att arbeta med. Fördelen med plast är att det är lätt att arbeta med och det dammar inte. Den motsatta mineralullen är emellertid extremt brandfarlig och ligger i den värsta brandklassen, dvs F.

ÖVRIGA ALTERNATIVA MATERIAL:

  • papper Isolering
  • linne
  • träfiber
  • Straw
  • Perlite

Fördelar med takisolering

Det finns ett antal fördelar med luftisolering:

  • Alla drag från taket kommer att försvinna.
  • Det kommer ingen kull och kallnedgång på grund av kalla tak.
  • Ett bättre inomhusklimat.
  • Minskad risk för fuktskador.
  • Det är bra för miljön, vilket minskar din CO2
  • Isolering ger bättre ljudisolatorer.
  • Bättre försäljningsvärde, eftersom det ökar husets värde.

 

Ett bättre inomhusklimat

En orsak till dåligt inomhusklimat och typiska tillhörande högvärmekonto är dålig eller ingen isolering. Och särskilt ett dåligt inomhusklimat kan gå utöver sin hälsa och livskvalitet. Det kan sträcka sig från mindre sjukdomar till allvarliga sjukdomar som cancer och kardiovaskulär sjukdom. Till exempel kan det bli klåda och röda ögon, men fler människor upplever också astma och allergi på grund av dåligt inomhusklimat

Därför kan man säga att man investerar i ett bättre inomhusklimat, vilket också automatiskt är en investering i sin hälsa.

Isolering ger bättre ljudisolering

När du isolerar värmen kan du också isolera för något annat, nämligen ljudet. Om du bor Vid en hårt trafikerad väg, till exempel en motorväg, eller om stadens järnväg ligger precis intill ditt hem, så kan isolering vara en bra investering, inte bara för att hålla dig varm, men också för att hjälpa dig stänga ute allt buller. Det kan också vara till hjälp med golvseparationer, eftersom det också minskar ljudet och, som de andra exemplen, kan isoleringen minska ljudet med 35%.

Vad kostar takisolering?

Priset på takisoleringen är givetvis varierande i förhållande till storleken på det område som ska isoleras. Det är också fluktuellt i förhållande till om det är efterisolering och omfattningen av denna efterisolering är 10, 20 eller 50 år sedan den sista isoleringen. Eller det är ett hus utan isolering, och därför måste isolering läggas från grunden.

Därför finns det ett antal faktorer som påverkar priset. Men för dig som läsare ska få en uppfattning om priset kan ett exempel ställas in. I ett typisk medelhus i Danmark måste 120kvm isoleras.

Vid isolering kräver dessa hus vanligtvis 20 cm, vilket innebär att det kostar 13 500 kr. Detta är naturligtvis ett grepp i fickan och på kort sikt kan det verka som en massa pengar, men om du väljer att se lite längre fram ca 5-6 år, då dessa pengar tjänas in på uppvärmningskostnader.

Därför kan det tydligt hävdade att det är en bra investering som kan löna sig, eftersom det inte bara minskar sin värmeräkningen, men också skapa bättre inomhusmiljö, minskar risken för svampangrepp, minska sin förbrukning av CO2 och ett antal andra fördelar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

What they say