Luft-luftvärmepumpar

It seems we can't find what you're looking for.

Luft-luftvärmepump

Letar du efter en produkt som ger dig billig och effektiv värme under vinter halvåret, men också kyler ner ditt hem under de varma sommar månaderna?

Då har vi en perfekt lösning för dig, nämligen en luft till luft-värmepump!

Luft-luftvärmepumpar ventilerar uteluften och omvandlar den till värme. Du kommer att uppleva ett förbättrat inomhusklimat och en stabil temperatur, som antingen värms eller kyls vid behov.

En luft-luftvärmepump är lätt att installera och passar perfekt för fritidshus, kolonilotter, garage eller mindre envåningshus. I tillägg kan du sänka din årliga uppvärmningskostnad med upp till 70% genom att installera en luftvärmepump.

I det här inlägget får du ta del av våra erfarenheter och vad du behöver veta innan du köper luft-luftvärmepump av den här typen, hur den installeras, varför du bör köpa en bra luft-luftvärmepump och mycket mer nyttig information som kan vara bra att känna till.

Vad är en luftvärmepump?

Precis som de flesta andra värmepumpar består en luftvärmepump av en utomhus och en inomhus del. Utomhusdelen utvinner energi från luften som sedan skickas vidare till inomhus delen som omvandlar detta till värme i ditt hem.

Hur fungerar en luft till luftvärmepump?

Det är faktiskt inte så komplicerat som man tror, en luft-luftvärmepump har en utomhus- och en inomhusdel. Dessa två delar kopplas samman med 4 andra komponenter: en förångare, kompressor, kondensor och en expansionsventil.

På utsidan finns en fläkt som hjälper kompressorn att utvinna värme energi ur utomhusluften, den utvinna luften förs sedan genom kyl panelerna på utomhusenheten, samtidigt som kyl panelerna kyler ned kylvätskan i värmepumpen.

Därefter, leds luften vidare till kompressorn där trycket höjer kylvätskans temperatur, den varma kylvätskan strömmar genom rör till inomhusdelen, vars fläkt blåser in den varma luften in till ditt vardagsrum.

Luft-luftvärmepumpar består av en låda som sitter på utsidan av huset, och inomhusdelen är enheten, som ser ut som en luftkonditionering.

Inomhusdelen sitter på väggen på insidan, gärna på en så central plats i huset som möjligt, som exempelvis hallen. På så sätt fördelas värmen jämnt i hela huset. Inomhusdelen producerar den elektriska värmen som du känner på insidan av ditt hem., den hjälper även till att avlägsna fukt och frostskador året om.

Utomhusdelen är den största delen och placeras helst vid ett läge där det finns sol året runt för att spara mer energi, i tillägg bör den placeras 30 cm från marken, för att förhindra att is bildas under vintern då den gör automatiska avfrostningar.

Vem bör köpa en luft till luft-värmepump?

En luft-luftvärmepump är perfekt för sommarstugan, verkstaden, kolonilotten och till och med året runt i din fasta bostad. En luft till luft-värmepump är till för dem som normalt värmer med vedeldade kaminer, gasolkaminer, elektriska radiatorer eller annan värme och som vill ha en installation för ytterligare besparingar.

Luft-luftvärmepump kan användas som luftkonditionering och kan kyla ned ditt hem under varma sommardagar utan några problem. Med detta i åtanke kan du också använda en luft-luftvärmepump som komplement till en dyr uppvärmning, t.ex. pelletspannor etc. under vintermånaderna.

En luft-luftvärmepump är därför idealisk som luftkonditionering.

Hur mycket kostar en luft-luftvärmepump?

Priset för en luft-luftvärmepump, inklusive installation, ligger mellan 5000 och 30 000 kronor, priset varierar på vilken modell och storlek man köper. De värmepumpar som ligger på en lägre prisklass är mest tillämpade för garage eller fritidshus, vill man ha en värmepump till sin villa rekommenderas luft-luft värmepump i den högre prisklassen för att man ska få så jämn inomhusklimat som möjligt.

ROT-avdrag vid köp och installation av en luft-luftvärmepump

Vid köp av en luftvärmepump så får man vanligtvis ett ROT-avdrag vid installationskostnaden på 30% då en värmepump normalt klassas som ett hushållsarbete. Detta betyder att du som uppfyller kraven kan använda ROT-avdraget direkt vid köp och installation av din värmepump. En stor fördel med ROT-avdraget är att man får avdrag på fakturan på direkten, och behöver inte betala fullt pris.

Erbjudanden vid köp av värmepump

Spara pengar och be om fler erbjudanden för att få ett bättre pris på värmepumpen inkl. installation. Anledningen till att du kan be om fler erbjudanden är att återförsäljaren vill att du ska köpa just affärens produkt.

 • Värmepumpsinstallatörer ger gärna en bra offert för att vinna dig som kund
 • Med flera erbjudanden får du en bättre överblick över de värmepumpar som passar ditt hem
 • Med hjälp av översikten kan du förhandla fram billiga priser på grundval av din energiberäkning av huset.
 • Flera installatörer gör en energiberäkning när de hittar den bästa luft-luftvärmepumpen för dig

Tänk på att priserna på luft-luftvärmepumpar är mer förhandlingsbara än du tror. En bra luft-luftvärmepump med bra energiklassning sparar inte bara pengar varje år, utan ger också ett bättre inomhusklimat och snabbare uppvärmning.

Dessutom blir det ekonomiskt positivt för dig om du anmäler till ditt energibolag att du installerar en värmepump. I själva verket kommer bytet av värmekälla att ge dig en lägre elräkning eftersom din värmepump är mer ekonomisk. Läs mer om bidrag genom att klicka här.

Viktigt med garanti när man köper en luftvärmepump

När man köper en luftvärmepump ska man helst inte acceptera en garanti tid på mindre än 5 år för själva kompressorn, som står utomhus och gör huvudjobbet.

Det är också viktigt att kontrollera vad som täcks av garantin om något skulle gå sönder, då reparationskostnaderna är relativt höga. Vissa garantier täcker endast kompressorn medans andra täcker också andra delar, men kanske under en kortare tidsperiod.

Genom att ha koll på dessa punkter, så kan du vara säker på att spara mer av din investering och njuta av din luftvärmepump där hemma.

Fördelar med en luft-luftbvärmepump

 • Gör besparingar på vedeldade kaminer och annan elvärme
 • Bra värmekälla för lågenergi till bland annat sommarhus
 • Billig värmepump som sparar på de flesta elräkningar
 • Relativt enkel installation
 • Värmepumpen skapar luftcirkulation i huset och bidrar till ett bättre inomhusklimat
 • Kylar som en luftkonditionering och håller en bra temperatur på sommaren
 • Kan automatiskt förhindra frostskador
 • Med hjälp av en app på din smartphone kan du reglera temperaturen enkelt och smidigt

Nackdelar med en luft-luftvärmepump

 • Värmen sprids ibland långsammare från rum till rum.
 • Ibland kan det vara nödvändigt med reserv värme när det är ordentligt kallt utomhus
 • Avger ljud
 • En luft till luft-värmepump kan inte producera varmvatten

Bra saker att veta om luft-luftvärmepumpar

Hur mycket el drar en luft till luft-värmepump?

För att kunna avgöra hur många kWh en luftvärmepump drar så måste man ta hänsyn till värmepumpens kapacitet, storleken på sitt hus och vart i Sverige man bor i, samt hur stort värmebehov man faktiskt har och behöver i sitt hem, det bästa är att få rådgivning av en expert, som kan hjälpa dig att hitta en luftvärmepump som gör att du får tillbaka dina inverterade pengar på en kortare tidsperiod.

Man kan uppskatta en elförbrukning mellan 3.840 – 11.280 kWh/år baserat på förutsättningarna nämnda ovanför.

Renare och fräschare inomhusklimat

Vissa modeller av luft-luftvärmepumpar har inbyggda filter som fångar upp och renar damm, pollen, dålig lukt samt luft allergier, precis på samma sätt som en luftrenare.

Detta i sin tur leder till bättre livskvalitet för hela familjen på långt sikt om man lider av luftburna allergier.

Nedan finner du exempel på luftvärmepumpar som har en bra luftreningsfunktion:
 • Bosch– Plasma Cluster-filter, jonisering
 • Fujitsu Arctic – plasmafilter och jonisering, Apple Catechin
 • Mitsubishi Electric – nano platinafilter (SF), Quad Plasma-filter (FH), Plasma Duo-filter och Quick Clean-system (FD), Enzymfilter (GE, EF)
 • Panasonic – Nanoe-X, tidigare modeller Nanoe-G, e-Ion
 • Toshiba – Nano-teknologi med elektrostatiskt plasma-filter
 • Daikin – Flash Streamer, Titan-Apatitfilter

Uppvärmning av varmvatten

Luft-luftvärmepumpar värmer endast upp luften i huset. Om du letar efter en värmepump som kan värma upp ditt hems vatten kan du klicka här för att läsa om luft-vatten värmepumpar eller ett geotermiska system som kan värma upp ditt hems luft och varmvatten.

Norden anpassat värmepump

Det finns otroligt många varianter av värmepumpar ute på marknaden, och det kan vara svårt att välja vilket märke man ska köpa.

Något som är viktigt när det kommer till värmepumpar är att man köper en luftvärmepump som är anpassat för det nordiska klimatet, många luftvärmepumpar som säljs ute i Europa är endast gjorda för klimatet i de södra delarna av Europa. Medans vi i Norden behöver en luftvärmepump som håller under vinterhalvåret.

En norden anpassad luftvärmepump har en garanterad värmedrift att klara -25°C, medan en icke norden anpassad luftvärmepump bara garanteras ner till -10°C.

Behövs underhållsvärme för luftvärmepumpar?

Är du ute efter en luftvärmepump som du kan ha i antingen garaget, fritidshuset eller sommarstugan?

Då är det klokt att välja en luftvärmepump som har underhållsvärme, som kan ge en lägre jämn temperatur året runt. Luftvärmepumpar med underhållsvärme har en ställbar temperatur mellan 5-13 °C beroende på vilket märke man köper.

Kort sagt: ditt garage, fritidshus eller sommarstuga mår mycket bättre på vintern med en temperatur på 5-10 grader.

Luftvärmepumpen har en liten dold ”extra” funktion som säkerställer att inga frostskador uppstår i dina rör eller liknande. Denna funktion kallas för året-runt-värme, vilket innebär att den håller en viss temperatur i ditt hem under vintern.

Luft-luftvärmepumpar är populära eftersom de kan utvinna en otrolig mängd varm luft med en låg energinivå. Luftvärmepumpen är ett populärt val för sommarstugan eftersom den kan hålla en stabil temperatur på sommaren och fungerar som luftkonditionering, samt under vinterhalvåret då den förhindrar frost, fukt, mögel och röta.

Detta innebär att luft-luftvärmepumpen kan ge ett bra inomhusklimat både på sommaren och på vintern.

Dessutom kan du kombinera din luft till luft-värmepump med en fjärrkontrollfunktion för smartphones. Det betyder att du enkelt kan reglera temperaturen vart du än befinner dig.

Hur mycket ljudnivå tillkommer?

Utflödet från en luft till luft-värmepump kan vara lite bullrigt, men inget överdrivet.

Det är viktigt att kontrollera detta med din installatör. På grund av detta buller rekommenderas inte att placeringen och installationen av en luft-luftvärmepumps utomhusenhet sker under eller i närheten av ett fönster.

Luft-luftvärmepumparna bör placeras långt från terrassen eller fönstret, men inte för nära grannbyggnaden på grund av bestämmelserna.

För de flesta värmepumpar ska du leta efter dB innan du installerar dem. Titta bara på hur många dB de olika luft till luft-värmepumparna avger.

Ju högre dB på utomhusenheten, desto högre ljudnivå har värmepumpen. Mindre buller från värmepumpen är vanligtvis värt slutpriset för de flesta

.

Luft-luftvärmepumpens SCOP-värde och effektivitet är avgörande

En luft-luftvärmepump är otroligt effektiv och är ett bra alternativ till andra eldrivna värmekällor eftersom den inte använder lika mycket energi för att producera värme.

Det är viktigt att köpa en värmepump som är anpassat efter husets storlek och kapacitet för att få en maximal effekt. Som regel behöver värmepumpens storlek klara mer än 95% av den årliga energibehovet huset normalt har. Vilket betyder att värmepumpen ska klara en effekt på 65-70% av husets maximala effektbehov.

SCOP-värde och effektivitet

En bra regel innan man investerar i en luftvärmepump är att man behöver ha koll på vilket SCOP värde (årsverkningsgrad) en värmepump har innan man köper den, då luftpumpens effekt samt effektivitet har en avgörande faktor för både prestandan och priset.

Det kan därför vara bra att höra med en expert om rådgivning vilken luftvärmepump som är bäst lämpad för just ditt hem, så att du får mest möjligt av pengarna du investerar.

Köper man rätt värmepump för sitt hus storlek innebär det att värmepumpen ger en extremt effektiv och enorm effekt per kWh el som används. I själva verket kan upp till 4-5 kilowattimmar återvinnas varje gång en kilowattimme förbrukas.

Hur mycket kan man spara med en luft-luftvärmepump?

Med en luft till luft värmepump kan du räkna med att kunna halvera dina uppvärmningskostnader för din villa eller sommarstuga.

Man uppskattar att man kan spara mellan 7000 och 15 000 kr per år genom att byta till en luft till luft värmepump. Hur stora besparingar man kan göra beror på husets förutsättningar så som storlek, planlösning och vart i Sverige man bor i.

Det som är viktigt att veta är att en luft värmepump inte kan att producera varmvatten, utan bör ses som ett komplement for uppvärmning i din bostad. Dock ger det dig ändå stora besparingar om man skulle jämföra andra bostäder som istället drivs av direktverkande el.

Installation av luft-luftvärmepump

Luftvärmepumpen består av två stycken separata delar, nämligen en utomhusdel och en inomhusdel.

När man installerar en luftvärmepump är det viktigt att tänka på att placera inomhusdelen på den mest centrala platsen i huset, vilket vanligtvis brukar vara hallen. Då man vill uppnå en så jämn och fin spridning av värme som möjligt i hela huset.

Värmen sprids sedan från rum till rum så det är bra att känna till att temperaturen sänks med en grad, i jämförelse med ett rum som ligger precis vid sidan av inomhusdelen. Därför är det bra om man reglerar temperaturen direkt efter installationen så att man får rätt önskad temperatur i hela huset.

Utedelen placerar man vanligtvis på ett markstativ, så nära inomhusdelen som möjligt, då man vill ha en så kort rördragning mellan delarna som möjligt. Själva installationen är väldigt enkel och utförs normalt med bara en installatör på ca 5 timmar.

Luftvärmepumpar kan vara något högljudda, därför brukar man installera en extra vibrationsdämpare för att göra den mer driftsäker, samt skapa en mer behaglig ljudnivå.