Vad är värmeöverföring?

Reading Time: 3 minutes
6 min read
Rate this post

Värmeöverföring handlar om att flytta värme från en plats till en annan i huset. Det vill säga att flytta värmen från den primära värmekällan till husets många rum. När man talar om värmeöverföring talar man ofta om vedeldade spisar, pelletskamin eller eldstäder.
Det är den här typen av värmekällor som placeras i hus eller stugor för att hjälpa till att transporteras värmen vidare till resten av hemmet.

Vanligtvis hanterar en värmepump värmedistributionen bra, men det finns även fall där man kan behöva använda en värmepump samt värmeöverföring tillsammans. Detta fall kan vara i ett hus där värmepumpen är helt separerad från de övriga rummen i huset. Därför behöver du en värmepump för att fördela värmen i huset bättre.

Vad är värmeöverföring?

Värmeöverföring är en sugkanal som fördelar värmen bättre i huset. Värmeöverföring används således för att sprida värmen bättre i huset från en värmekälla. Det kan vara att du har en vedeldad spis eller en pelletskamin i vardagsrummet och vill sprida värmen från denna värmekälla i resten av huset, det kan till exempel vara ditt sovrum, ditt badrum eller ditt barns sovrum.

Oftast, när det gäller en pelletskamin eller en pelletsugn är att du hittar de i ett externt utrymme utanför hemmet. Här, via rör, fördelar man värmen från pelletskaminen till resten av bostaden.

Värme med bränsle eller panna.

De flesta använder värmeöverföring när de har med en spis eller en pelletskamin att göra. Men det behöver inte alltid vara på det sätt man gör med värmepumpar. Det här fallet är inte något typiskt för hemmen i Danmark, men det har förekommit förr i bostäder.

Som tidigare beskrivits flyttar värmeöverföringen värme från en källa till andra ställen i bostaden. Därför är det viktigt att använda värmeöverföring i samband med en spis eller pelletskamin. En avluftningskanal tillverkas nära värmekällan, dvs genom spis eller pelletskamin, varifrån värmen flyttas ut i så många utrymmen som möjligt.

Värme med värmepumpar

Värmeöverföring i samband med en värmepump är det mest logiska om man har en bostad med stänga dörrar där luften inte kan cirkulera. Det kan också vara till rum som är helt separerade från värmepumpen. Hit når vanligtvis inte värmen från en värmepumpen utan hjälp av värmeöverföring.

Priset på värmeöverföring

Värmeöverföring kan vara en kostsam avgift, och det finns sätt att spara pengar i samband med värmeöverföring. Ju fler rum man väljer att flytta värmen till desto högre blir priset. Det är därför du bör överväga noga vilka rum du vill flytta värmen till. Det är självklart att du inte behöver flytta värmen till ett rum som ligger nära den primära värmekällan och har dörren öppen. Det är inte detta rum som behöver extra värme.

Tänk istället att de rum med som inte är i direkt anslutning till rummet med värmekällan är att prioritera, i vissa fall kan det vara 2-3 rum. Precis som med en värmepump har hetluften lättare att spridas i huset om man har dörrarna mellan rummen öppna.

Planera därför vilka rum du behöver värmeöverföring till innan du använder värmeöverföring. Gör du detta har du de bästa förutsättningarna för att spara pengar

Installation av värmeöverföring

När du installerar värmeöverföring i ditt hem använder du ofta värmeöverföringssats. Det är alltså ett kitt med allt du behöver för värmeöverföringen. Enligt lagen får du inte installera värmeöverföring själv. Det måste finnas en auktoriserad elektriker för installation. I de flesta fall rekommenderas du att ha en professionell installatör eller monteringsföretag till hjälp att installera värmeöverföring. Är du en händig person kan du göra mycker själv, men i vissa fall inte.

Ett värmeöverföringskit är ett paket som du definitivt kommer att vara nöjd med när du installerar din nya värmeöverföring. Det finns olika tillverkare av värmeöverföringspaket, här under Duka och Termatech, som är de mest populära.

Duka vs Termatech

När du köper ett värmepaket måste du vara uppmärksam på vad som ingår. Det finns till exempel ingen isolering med Duka-paketet. vilket det gör i paketet från Termatech. Duka är dock mycket billigare med ett pris på cirka 3000 till 4000 kr. Termatech är lite dyrare, men det beror också på vad du letar efter.

Värmeöverföringssats levereras med flexibelt rör eller metallrör / stålrör. Jag har inte sett en uppsättning på marknaden med båda. Det krävs vanligtvis en VVS-man eller en auktoriserad elektriker för att installera denna lösning.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

What they say