Reading Time: 3 minutes
4 min read

Det finns många som är i tvivel när deras första värmepump ska köpas. Vilka tillbehör ska de beställa med? Vad vill jag inte ha? Vilket är ett ganska förståeligt problem. Det är inte alltid lätt. I artiklarna här hittar du svar på några av de problem som kan uppstå. Om din fråga inte besvaras, tveka inte att ställa oss en fråga nedan.

Ljudnivå

Värmepumpar som är inverterade är vanligtvis mycket bekväma i förhållande till ljudet som det emitterar. Denna teknik ses oftast av luft till luftvärmepumpar, som kan sjunka till ca 23 dBa, vilket är mycket lågt i jämförelse med diskmaskiner som kan störa i upp till 45 dBa. Omriktarens styrenhet har flera bra funktioner, såsom en mycket jämn drift av maskinen vilket har förbättrat hela pumpens funktion, som nu inte längre stiger och blinkar i drift.

Att maskinen har testats och godkänts

Dessa värmepumpstest utförs antingen av Tekniska institutet eller av tyska institutet TÜV. Om din maskin inte har testas av någon av dessa två institut bör du noga överväga ditt köp. Du kan också göra en djupare bakgrundskoll av modellen, läsa andra användares rekommendationer och andra myndigheters granskning av produkten. Om du är i tvivel kring en viss produkt är det lämpligt att du kontrollerar marknaden för alternativ.

Är den lämplig för det svenska klimatet

Rimfrost på varmepumpe
Vid val av en ny värmepump är det också viktigt att se till att det passar det svenska klimatet. Som konsument bör du alltid beakta detta när du köper en ny värmepump eller får en offert för det. I Sverige är det i de flesta fall tillräckligt om värmepumpen är fastsatt ner till 15-20 grader.

I Sverige har det tidigare upplevts att värmepumpen fryst och avlägsnas därför, så det är viktigt att värmepumpen är utformad så att den kan utföra automatisk avfrostning.

Tillbehör till en värmepump

Det är viktigt att du överväger var du ska använda värmepumpen och vad som är viktigt för dig, och vad som inte är viktigt för dig.

Till exempel kan din värmepump användas för stugan i Blokhus. Här är du inte så ofta på vintern. Här skulle det vara idealiskt att köpa en uppsättning fötter eller ett stativ som säkerställer att värmepumpen inte kommer i kontakt med löv, snö och andra saker som inte borde komma i närheten av maskinen. En uppsättning fötter eller ett stativ säkerställer också att smutsen inte hindrar luft från att strömma ut.

Du kanske inte vill låta en geotermisk anläggning / jordvärmepump att uppta för mycket utrymme på marken? I det här fallet kommer det att vara idealiskt att köpa en väggkonsol till din värmepump. Detta gör det möjligt att placera den på husets vägg vilket säkerställer dig också från snö, löv etc. Det rekommenderas dock endast om det är ett stenhus, men det kommer också att vara något som du kan diskutera om du har fått en offert på din värmepump.

Du kan till exempel befinna dig mycket i sommarhuset på vintern och vill därför skaffa SMS-fjärrkontroll för din värmepump så att du inte får kalla tår på de hårda vinterdagarna.

Ett plank kan också vara idealiskt för att ge en fin look och att skydda värmepumpens utsida. Det här är något som kan köpas enkelt, billigt och snabbt, men det är också något du kan göra dig själv med lite tid och engagemang. Du kan få inspiration här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*